Bäst i Test

Bästa nattlampan 2020 - Trygghet i mörkret

Nattlampan och inredningen i barnets eller ert gemensamma sovrum är inte bara en inredningsfråga utan handlar även om att skapa trygghet och en värme som ger barnet ro att slappna av och somna in för natten.

Detta inlägg innehåller annonslänkar från Lekmer, Babyshop, Jollyroom, Babyland, BabyV,
Benny Ivarssonbenny@bastforbarn.se

Barn och sömn är ett av de största samtalsämnena oss föräldrar emellan, det handlar om allt från sömnrutiner till dålig sömn. Just dålig sömn bland barn är ett stort orosmoment för många av oss småbarnsföräldrar, inte bara för att man givetvis vill att barnet ska få sova, vara pigg och må bra men även för att det kan vara otroligt tärande på oss vuxna att aldrig få sova ordentligt. Detta kan generera i såväl vanlig trötthet som ren uppgivenhet, därför är det viktigt att redan tidigt arbeta med sömnen, det är inte något som går att ta för givet utan behöver ofta planeras och struktureras utifrån barnets behov och hur hen fungerar. Där kommer nattlampan in, genom att skapa en mysig miljö där barnet trivs i sovrummet gör man nattningen till en stund att se fram emot istället för ett ångestmoment.

Nattlampan och inredningen i barnets eller ert gemensamma sovrum är inte bara en inredningsfråga utan handlar även om att skapa trygghet och en värme som ger barnet ro att slappna av och somna in för natten. Därför vill vi absolut råda er att investera i en nattlampa som barnet kommer att älska, den kan eventuellt spela lugnande melodier, snurra sakta med mysiga mönster och skapa ett ljus som tillsammans med er närvaro ger barnet ett tryggt lugn.

Våra vinnare av bäst nattlampa 2020

Mellan: ZAZU Nattlampa PAM

ZAZU Nattlampa PAM är faktiskt en personlig favorit hos många av oss på redaktionen och finns i våra egna barns sovrum, den är perfekt redan från 0 månader men har även en sömntränare som kan tala om för barnet när det är dags eller okej att kliva upp, vilket kan vara svårt då barn inte har samma tids- och dygnsuppfattning som vi vuxna. Den har givetvis ett mycket behagligt ljus som främjar insomning och god nattsömn samtidigt som den skapar trygghet för både bebisar men även lite äldre småbarn och går enkelt att ställa antingen på en lämplig yta i sovrummet eller tillsammans med barnet i din säng.

Ytterligare en helt optimal funktion som vi fullkomligt älskar är dess Bluetooth-funktion som gör det möjligt för er att spela upp barnets favoritmelodier eller godnattsagor, detta för att nattningen ska gå så lugnt och fridfullt till som möjligt. Precis som vi vuxna kan barns tankar snurra och de har svårt att komma ner i varv, så genom att distrahera och lugna med både ljus och ljud till en rogivande sinnesstämning är ZAZU nattlampa PAM en väl värd investering som ni helt enkelt kommer att älska.

Läs hela recensionen av ZAZU Nattlampa PAM

Bästa pris på ZAZU Nattlampa PAM

Lekmer
419 kr
Babyshop
419 kr
Jollyroom
499 kr
Babyland
549 kr

Premium: Lanaform Luftfuktare Moony

Denna fantastiska nattlampa har inte bara en otroligt mysig ledprojicering med stjärnor och månar utan har även upprätthåller även en optimal nivå av luftfuktighet på ca 40-60% vilket är optimalt för att minska spridningen av bakterier och virus som även hämmar förkylningssymptom för barnet så att hen alltid kan få en god natts sömn trots snorig näsa och rosslig hals. Som vi småbarnsföräldrar vet är just förkylningar och virus ett ont ok som kommer med förskoletider, därför är detta en investering vi varmt vill rekommendera. Vi har själva lampan hemma och barnen älskar ljuset och det härliga mönster som går att projicera på väggar och tak samtidigt som vi föräldrar kan sova lugnt utan att behöva oroa oss alls lika mycket för VAB-dagar och ledsna, sjuka barn.

Utöver det mysiga, lugnande ljuset den sprider är den även optimal för användning av eteriska oljor som även det är mycket rogivande. Exempelvis lavendel är otroligt populärt då dess doft nästan har en magisk funktion att sprida ett lugn i rummet för såväl vuxna som barn. Denna nattlampan är ett hett tips till dig som vill ge ditt barn de allra bästa möjligheterna till en god natts sömn och skapa en mysig miljö för nattningen varje kväll.

Läs hela recensionen av Lanaform Luftfuktare Moony

Bästa pris på Lanaform Luftfuktare Moony

Babyland
849 kr

Budget: JaBaDaBaDo Nattlampa Moln

Denna nattlampa är perfekt för dig som söker en enklare modell men som fyller själva funktionen av ett behagligt och tryggt ljus som kan skina ner över din lilla älskling hela natten. Med dess klassiska modell passar den in i de flesta barnrum och kommer att vara ditt barns alldeles egna stjärna som vakar över hen hela natten och skapar ett lugnt och tryggt ljus som inte stör sömnen men som samtidigt ger exakt tillräckligt med ljus för att mörkret inte ska kännas skrämmande.

Precis som med alla JaBaDaBaDo’s produkter är det givetvis helt giftfri och tillverkad för barn i alla aspekter och kommer att göra nattningen så otroligt mycket lättare och mysigare för dig och ditt barn. Vi vill varmt rekommendera detta lysande moln för dig som vill ha en enklare modell på nattlampa som ditt barn kommer att älska lika mycket som du.

Läs hela recensionen av JaBaDaBaDo Nattlampa Moln

Bästa pris på JaBaDaBaDo Nattlampa Moln

BabyV
229 kr

Välj rätt nattlampa för just ditt barn

Som vi skriver ovan är just nattning och sömn ett stort problem för många, både föräldrar och barn lider av detta och man kan söka desperat efter olika metoder och hjälpmedel för att underlätta detta. Därför är just nattlampan något som man absolut ska köpa för att skapa en lugn stämning och en mysig atmosfär för att påbörja nya rutiner tillsammans med sitt barn.

Har man ett barn som endast behöver ett tryggt ljus i rummet för att somna lugnare och lättare är en enklare modell perfekt. Men är det så att man har det lite kämpigare med ett barn som inte kan komma till ro och nästan känns överstimulerat vid dagens slut är en lugn nattningsrutin innan sänggång tillsammans med en nattlampa som projicerar mönster och spelar lugnande melodier eller godnattsagor en riktigt bra idé för er.

Många barn gillar även att ha ljuset väldigt nära och kanske tätt intill ansiktet, något som kan skapa ett lugn hos såväl bebisar som större småbarn är det det exempelvis perfekt att välja en modell i giftfritt silikon eller plast som är batteridriven. Detta kommer att bli ditt barns bästa lilla kompis i sängen och kommer att ge både dig och barnet lugn istället för stress och bråk vid nattning och något som både vi föräldrar och våra egna barn kan intyga.

Frågor och svar

Vad bör man då tänka på när man köper en nattlampa? Givetvis ska man utgå från barnets behov och kanske hur nattningen ser ut idag, är det enbart mörkret som oroar eller har ni lite större svårigheter så som att barnet aldrig riktigt vill komma till ro eller är rent av ledsen och arg vid nattning, ja då kan distraktionen vara räddningen för just er. Så omm du inte redan har hittat svaren ovan har vi sammanställt de vanligaste frågeställningarna vi stött på nedan.

Är det farligt att ha nattlampan i sängen?

Eftersom att många barn vill ha ljuset väldigt nära och tycker det är mysigt och tryggt har många märken flera olika modeller av nattlampor som är designade för att barnet just ska kunna ha den i sängen. Detta står ofta direkt i beskrivningen och väljer du en nattlampa i giftfritt material som är batteridriven utan att bli varm finns det inga konstigheter eller risker med att låta barnet ha den i sängen för en så lugn och trygg nattning och sömn som möjligt.

Behöver nattlampan vara igång hela natten?

Detta beror helt på ditt barn, har du en liten som ofta vaknar och har en orolig sömn, ja då kan det vara en god idé att ha nattlampan igång hela natten för att tryggheten hela tiden ska finnas där och underlätta omsövning av barnet och kanske till och med göra det möjligt för barnet att själv lugna sig och somna om på egen hand. Men är det så att det enbart är själva insomningen och nattningen på kvällen som är lite jobbig och att barnet sen sover tungt och tryggt resten av natten utan att vakna, då kan det absolut räcka med att enbart ha den igång tills att barnet har somnat. Sen kan det vara perfekt att ha exempelvis Capidi’s nattlampa i vägguttaget som ger ett svagt sken om barnet skulle vakna till och vill gå på toaletten eller smyga in till er föräldrar utan att det ska behöva vara becksvart, något som varken barn eller vuxna brukar tycka är speciellt behagligt.

Är det miljövänligt med batteridrivna nattlampor?

Då tekniken går framåt är de allra flesta batteridrivna nattlampor idag uppladdningsbara, man behöver därför inte hela tiden byta ut och köpa nya engångsbatterier till nattlampan längre och därför är det absolut inget ni ska oroa er för. Du behöver endast ladda om nattlampan enkelt via en sladd och de vi har listat ovan har dessutom en väldigt lång batteritid för att den inte ska behöva ligga på laddning i tid och otid, något som kan vara lite störande om nattlampan är urladdad vid nattningen.

Ska vi välja nattlampa med projicering eller enbart ljus?

Här får man se till hur barnet reagerar på visuell stimulering, en del barn kan bli upphetsade och pigga av att se mönster och färger medan andra kan bli lugna. De nattlampor som vi rekommenderar har dock ett väldigt rogivande mönster och tempo i kombination med lugna färger och ett dämpat ljus så därför är de väldigt sällan något som triggar barnet att bli piggare istället för att känna in tröttheten. Därför är detta helt enkelt en smaksak, ett tips är att testa med en billigare variant för att se vad som fungerar för just ditt barn för att sedan göra en större investering och köpa en nattlampa med fler funktioner så att den blir perfekt för just er.